Ny e-tjenestelov


Jeg har ikke lest lovforslaget, men gjennnom media har jeg forstått at e-tjenesten skal få lov å lagre meta-data, på all trafikk som går ut av Norge, også fra norske statsborgere som kommuniserer med andre norske statsborgere i Norge. Dette fordi en melding via f.eks. facebook sin messenger-tjeneste kan gå innom en server i et annet land, før den kommer tilbake til Norge. Begrunnelsen, er som vanlig hindre terrorisme, barneporno osv. som jo høres bra ut.

Dette synes jeg er en dårlig ide, først av alt fordi jeg ikke er for en generell overvåkning av norske statsborgere. Jeg har også en misstro mot overvåkningstjenestene (PST og e-tjenesten), de har vist mange ganger gjennom historien at de ikke følger lover, og at de overvåker personer som absolutt ikke bør overvåkes.

Men også fordi dette er helt ubrukelig, for å “fange folk” som planlegger å gjøe noe kriminelt, det finnes alt for mange måter å unngå å bli sporet på, og som gjør at meta-dataene enten ikke kan knyttes til en spesiell person, eller at man unngår å legge fra seg meta-data i det hele tatt. Noen korte metoder.

  1. Sende trafikken via en VPN som tilbyr sterk kryptering, noen er gratis, andre koster penger. Noen kan man også betale med cryptovalutta. Tilhører man en “skummel gjeng” kan også noen i utlandet sette opp denne for deg.
  2. Skaff et sim-kort som ikke er registrert på deg, benytt dette som kilde når du “driver med skumle greier”. I mange land selges sim-kort uten at de registreres på noen. En kan helt sikkert også få noen andre til å registrere denne på sitt navn.
  3. Benytt bare åpne nettverk på cafe, resturant, hotell, flyplasser osv.
  4. Inneha mobiltelefon, datamaskin, nettbrett som bare brukes for dette, og aldri er koblet opp i mot nettet der du bor.

For mange er nok dette teknisk “vanskelig å få til”. Men man er agent for utenlandsk etterretning, eller er tilknyttet et terror nettverk, er det nok folk som lærer deg dette, eller gjør det for deg.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.