Hva er universell utforming

Mange tenker tiltak for funksjonshemmede, når det blir pratet om universell utforming (UU), eller at har vi bygget rullestolramper og har et HC-toalett er vi i mål. Men det er ikke riktig, UU er mye mer enn rullestolramper og “tiltak for funksjonshemmede”.

Universell utforming er et tankesett, om at man skal gjøre alt tilgjengelig for flest mulig, og at dette gjør samfunnet bedre for alle. Dette går mye lengre enn å tenke at om de som bruker hjul kommer frem, så er “ting i orden”.

For en sterkt svaksynt person, er ikke en rullestolrampe det viktigste, mye viktigere er kontrastmerking av trappetrinn, og tydelige skilt i en høyde som gjør at man kan gå nært de. Dette er til god hjelp også for de uten dårlig syn, når det er mørkt ute. Gode skilter som gjør det enkelt for en svaksynt å finne fram, gjør det også enklere for alle å finne fram. Og veldig mange eldre får dårlig syn etterhvert.

Lettleste sakspapirer er en kjempefordel for dyslektikere, men også veldig bra for alle andre. Hvilke folkevalgte har ikke slitt seg gjennom vanskelige byggesaker eller økonomiplaner, fulle av fremmedord, lange setninger og utrolig tungt språk. Hvordan er disse papirene for de som ikke har norsk som morsmål? Sakspapirer som er skrevet så folk ikke forstår, er ikke universelt utformet. Så må de naturligvis publiseres på en slik måte at også blinde kan lese dem, enten ved punktskrift/blindeskrift eller talesyntese (programvare som leser teksten).

Rullestolramper er utmerket for dem som sitter i rullestol, men de er også kjempebra for de som har knekt en fot, har med seg en barnevogn eller de som skal levere varer ved hjelp av et sekketralle eller en jekketralle.

Automatisk annonsering av holdeplasser på kollektivtransporten, er fint for turister eller forretningsreisende som ikke er kjent i byen, samtidig gjør den hverdagen til synshemmede mye enklere -man kan faktisk vite hvor man er!

Universell utforming driver man ikke med for å “være snill” mot funksjonshemmede, det er bra for alle. Men mange funksjonshemmede og deres organisasjoner er opptatte av temaet, fordi det gjøres livet dems mye bedre. Selv om uu er lovfestet, syndes det på veldig mange byggeprosjekter, både av private og offentlige byggherrer. For å ikke snakke om hva som gjøres når sakspapirer til folkevalgte organer lages.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , . Bokmerk permalenken.