Verdiene som forsvant -rant om børsene

De siste dagene, har vi kunnet lese om milliarder som har forsvunnet på børsene, om verdier som er blitt borte og kurser som har fallt… hvor reelt er dette?

Aksjemarkedet går opp og ned, men at kursene faller betyr ikke at verdier er borte! Selskapets reelle verdi har ikke blitt mindre, viser ikke en reel verdi på ett selskap. De viser derimot hva spekulanter på børsen tror det er verdt i dag, og fremtidig verdi/inntjening i selskapet. Derfor kalles det også aksjespekulasjon!

I den kapitalistiske økonomien er en vare, eller et selskaps verdi, det noen til en hver tid ønsker å betale for det. Så om jeg er er villig og har betalingsvilje til å kjøpe en skinnveske for 10 000 kroner, så er den verdt 10 000 kroner. Slik fungerer kapitalismen, selv om skinnet, tråden og arbeidstiden som har gått med til å lage vesken kostet selskapet som selger den 300 kroner eller 30 000 kroner. Så er verdien i det samfunnet vi nå lever, bare det som kunden ønsker å betale.

For konkrete gjenstander, fungerer dette tilforlatelig.. spesielt når vi kan gå til ulike steder å kjøpe den samme eller tilnærmet samme varen.

For et aksjeslskap er dette noe værre, da er det ikke nødvendigvis mulig å vurdere verdiene og samenligne ting på samme måten. Aksjekursen kan falle (eller stige!) uten at det har skjedd noe som helst med selskapet (eller de nærmeste konkurentene). Mengden kunder som betaler det samme for varene kan være helt likt, og produksjonsprisen som blir solgt til kundene kan også være helt lik Alikevel kan aksjekursen være helt ulik, fra en dag til den neste, til og med fra en time til den neste! Om kursen faller, trenger det ikke en gang å ha noe med at en eller flere personer har mistet troen på selskapet, det kan være så enkelt som at en av de store eierne av en eller annen grunn, har fått behov for å realiser kapitalen sin. Også selges aksjene, og siden denne trenger pengene… så faller kursen..

I dag har det blitt skrevet om at Oslo Børs har falt en masse… helt riktig, når man ser på i dag. Årsaken er det mange som spekulerer i.

Ser vi på grafen for Oslo Børs fra 1995 til i dag, ser vi at den har steget fra 100 poeng til godt over 700 poeng…

Graf over Oslo Børs fra 1995 til i dag
Graf over Oslo Børs fra 1995 til i dag

Ellers, anbefaler jeg dette glimrende innlegget fra Mari

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *