Smarte dingser, eller IoT eller internet of things

Det ryktes at verden skal bli smartere, at vi skal få en rekke smarte dingser inn i husene våre. Men er dette så smart? Bør vi fylle hjemmene våre med en mengde dingser som er smarte? Hva er det egentlig at tingene er smarte?

Det kan være lyspærer, kjøleskap, hjemmekinoanlegg, babycall, støvsugere eller hva som helst annet. Det skrives på de at de er smarte og så går prisen opp med ganske masse og «alle vil ha dem». Men hva er det som gjør kjøleskapet smart?

I korthet går det ut på noen punkter:

  • De er koblet til Internett
  • De er fulle av kodelinjer (eller programkode, software kall det hva du vil)
  •  Gjerne koblet opp mot facebook, eller andre av dine sosiale medier
  • Altså er en «smart-dings» bare en datamaskin, gjerne forkledd som noe annet..

Dette gjør at du enkelt kan koble deg til dem fra «hvor som helst» og at de kan gjøre mer eller mindre nyttige ting for deg. Men når du kan koble deg til dem fra et hvert sted med Internett-tilgang, betyr det også i teorien at hvem som helst andre kan koble seg til dem. Hvor stor sjansen for at andre kan koble seg til enheten. Kommer an på to ting:

  1. Hvor stort fokus de som har laget den, legger på sikkerheten
  2. Hvor lenge de gjør det

Det er så godt som umulig å skrive programvare hvor det ikke finnes en eneste bug, eller noen form for sikkerhetshull. Selv i programvaren som har hundrevis eller tusenvis av utviklere, eksempelvis Windows, macOS og Linux oppdages det stadigvekk slikt.

Verdens mest brukte programvare blir oppdatert fortløpende, så er ikke dette nødvendigvis tilfellet med programvaren i det kamerat du har satt over senga hvor din ni måneder gamle datter sover. Det er ingenting som forplikter leverandøren til å vedlikeholde programvaren lengre enn de selv vil. Og selv om de gjør det, husker du å oppgradere denne?

Er det så farlig da?

Så er spørsmålet, gjør det noe om du har huset fullt av bokser (med eller uten kamera) som har programvare i seg som ikke er oppdatert og er full av sikkerhetshull? Er det noen sjanse for at noen på dette store internettet vil spionere på hva du har i kjøleskapet, endre på når din støvsuger skal gjøre jobben sin eller slette spillelistene dine fra spotify?

Nei sjansen er ikke så stor, og selv om de gjør det -så er kanskje ikke skaden så stor?

Tja! Jeg ville vel ikke syntes det var så behagelig om uvedkommende så på ting som skjer inne i hjemmet mitt (fra et tilfeldig kamera i kjøleskapet eller på babycallen). Ubehagelig ja i noen tilfeller ekkelt og i noen tilfeller brudd på privatlivets fred?

I teorien kan nok også vinningskriminelle benytte seg av slikt, men jeg tror ikke faren for det er så stor.

Det som nok er den største faren, er at noen «overtar» dingsen, uten at du oppdater det. Og bruker den i et eller flere store botnett, som brukes til mer eller mindre kjipe ting. Er vi heldige så utnytter de bare dingsen til å utvinne egen kryptovaluta, men de kan også brukes til større DDos-angrep som kan gjøre alt fra å ta ned en liten nettside, til å gjøre hele Internett ustabilt. Med millioner (eller milliarder) dingser med dårlig programvare i seg, er dette langt fra urealistisk.

Ønsker du deg slike ting hjemme, vil jeg anbefale deg til å kjøpe fra en av de virkelig store leverandørene altså pr. i dag google eller apple. De kan vi nok forvente at holder sin egen programvare vedlike en god stund fremover. Dersom du ikke vil kjøpe fra noen av disse, kjøp fra en liten leverandør, som du veit at setter sikkerhet høyt, og som du veit at vil gjøre dette også i fremtiden.

Personlig, har jeg bare tre «smart-dingser», en mobiltelefon, nettbrett og en datamaskin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *