LO og Ap eier ikke 1. mai?

I dag kan vi lese i flere aviser nettaviser at LO og Ap ikke eier 1. mai. Hvem som kommer med

Bjørnar Moxnes holder apell 1. mai 2015
Bjørnar Moxnes holder apell 1. mai 2015. Fotograf: Jokke Fjeldstad,

denne uttalelsen? Jo FrP politiker Sylvi Listhaug. Dette dagen etter at Siv Jensen har uttalt at FrP er arbeidernes parti.

FrP har lenge titulert seg selv om partiet «for folk flest», vil de nå begynne å omtale seg som ett arbeiderparti? Eller er dette bare den sedvanlige kampanjen deres mot venstresida i dagene rundt 1. mai? For det er jo ikke noe nytt, når jeg ble aktiv i Rød Ungdom, for rundt 16 år siden, husker jeg at lederen i Tromsø FpU på den tiden hardt agiterte mot dagen i lokalavisene i Tromsø.

Forøvrig har Listhaug helt rett Ap og LO «eier» ikke 1. mai, arbeiderens internasjonale kamp, fest og solidaritetsdag har vært markert siden ca. 1890, mens Arbeiderpartiet ble stiftet i 1897 og LO først i 1899. I tillegg markeres dagen over store deler av verden. Så det er klart to norske organisasjoner kan ikke «eie dagen».

Men det er like fullt klart at 1. mai, har alltid vært en dag for arbeiderbevegelsen og venstresiden. Sosialdemokrater, sosialister og kommunister er de som har feiret og markert dagen, sammen med fagbevegelsen. Dette kommer av at det historisk sett har vært venstresiden som har vært alliert med arbeidsfolk, og stått sammen med dem i kampen for bedre rettigheter, som betaling under sykdom, lønnet ferie og foreldrepermisjon. Høyresiden har alltid kjempet mot slike reformer.

Regjeringen som FrP er en del av, har svekket arbeidsmiljøloven, og vært med å forverre forholdene for arbeidsfolk. Derfor mener jeg også at FrP og resten av høyresiden ikke har noen plass i feiringen av 1. mai. Men jeg forstår selvfølgelig at Sylvi Listhaug vil holde tale på dagen, en rikspolitiker som takker nei til å holde tale på 1. mai, gjør vel strengt tatt ikke jobben sin?

Men i Norge, er det i hovedsak LOs lokalorganisasjoner, forbundene i LO og partiene på venstresiden som lager 1. mai arrangementer rundt om i hele landet. Når man søker arrangementtillatelse, tillatelse til å arrangere demonstrasjonstog, skaffer vakter, leier lydanlegg. Så har man også åpenbart en rett til å bestemme innholdet for arrangementet man lager.

Av nyhetene, kan man få inntrykk av at hun skal holde tale på det offisielle 1. mai arrangementet, det medfører ikke riktighet. Det er et arrangement som Drammen FrP selv står for. Og de kan selvfølgelig lage arrangementer hvilken dag som helst, men ingen tror jo at det er tilfeldig at de gjør dette på 1. mai. Det er helt klart for å forsøke å provosere venstresiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *